Torna la comèdia ‘La paella dels dijous’ de Cristina Clemente al teatre de l’Espai Texas

06.06.2024

Author

La paella dels dijous torna a la cartellera del Teatre Texas, del 27 de juny al 27 de juliol; després de dues temporades d’èxit al Maldà. Escrita  per Cristina Clemente i dirigida per Muguet Franc, és una comèdia d’embolics: protagonitzada per una família del barri de Gràcia interpretada per Lluïsa Castell, Núria Cuyàs i Jordi Andújar.

La història se centra en la història de la Mercè (Lluïsa Castell); una mare que dina cada dijous amb els seus dos fills: el Guifré (Jordi Andújar) i la Lia (Núria Cuyàs). Cada dijous els prepara una paella, però aquest cop la paella és de marisc; i això  ja anuncia que serà un dijous especial. Ella els vol comunicar alguna cosa molt important, un secret, un fet que li ha canviat la vida. Ells sospiten que en passa una de grossa i potser treuen conclusions precipitadament.

UNA PROPOSTA MULTITEMÀTICA

La paella dels dijous tracta temes com les relacions familiars, els canvis vitals, la precarietat laboral i també d’altres més tabús; com l’amor i el sexe en la maduresa. “L’obra parla de temes que no estan tan entesos com sembla, la teoria és una i la pràctica és ben diferent”, explica Castell. “Volíem posar en el centre dones madures, a partir des 50; i tots aquells temes, com el sexe o les relacions, que queden invisibilitzats a partir de certes edats”, comenta Clemente: “Les persones madures també viuen coses, també s’enamoren i els joves les tendeixen a infantilitzar-les”. 

La paella dels dijous va formar part de la trilogia catalonargentina d’On el teatre batega; que es va estrenar al Festival Grec 2023, amb la unió de les sales: El Maldà, la Sala Flyhard i la Sala Versus Glòries i el suport de la Generalitat de Catalunya i Iberescena. A diferència de les altres dues obres de la trilogia, Silvia Rovira vs Rodríguez; la peça de Cristina Clemente ha girat per una vintena de pobles de Catalunya i torna ara a l’Espai Texas. El retorn a Barcelona brinda una oportunitat única per gaudir de l’obra des del mateix lloc on transcorre l’acció; al bell mig del barri de Gràcia. Les converses d’aquesta família gracienca posen en valor el teixit associatiu i la cultura popular del barri.

L’Espai Texas compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura. L’espai té el recolzament d’Òmnium Cultural, que ha sigut facilitador del projecte des de la seva posada en marxa;  i la col·laboració de la cooperativa Abacus i l’empresa de telecomunicacions Parlem.

Author