‘Un Concert a la Casa Blanca’, la conversa entre Kennedy i Pau Casals, al Teatre Gaudí

11.16.2023

Author

En el 50 aniversari de la mort de Pau Casals, el Teatre Gaudí Barcelona acull: Un Concert a la Casa Blanca, basat en la conversa que J.F. Kennedy va tenir el 1961; amb el compositor català a la residència oficial del president dels Estats Units, un text amb l’autoria de Jordi Roigé; i la direcció de Llorenç Rafecas. Del 30 de novembre al 10 de desembre al Teatre Gaudí.

Pau Casals va ser convidat el 1961 a oferir un concert a la Casa Blanca pel president Kennedy. Des de l’exili, Casals manté la seva creuada a favor de la pau al món; i el retorn de la democràcia a Espanya. Kennedy és la gran esperança per evitar que la guerra freda esclati en una guerra real de conseqüències inabastables. ‘Un Concert a la Casa Blanca’ “espia” la conversa entre ambdós personatges, que havia de durar uns minuts; però es va allargar. Què es van dir abans del Concert a la Casa Blanca?

El repartiment el formen Mingo Ràfols (Pau Casals), Roc Esquius (Kennedy) i Mercè Pons (Jacqueline Kennedy i altres);  amb l’autoria de Jordi Roigé i la direcció de Llorenç Rafecas. “Pocs personatges em van influir tant des de petit com Pau Casals, un lluitador decebut que no llença la tovallola; i diposita en el jove Kennedy les esperances en un món millor”, explica Roigé. “En aquesta conversa on el públic esdevé “espia”, fem ficció, però basada en paraules o idees reals d’ambdós personatges”; afegeix Rafecas.

El diàleg de Casals i Kennedy té lloc en un espai escènic on un tauler d’escacs és el centre; i el testimoni de les seves paraules. Un instrument musical amb so proper a la veu humana, dues cadires i un atri invisible componen la resta de l’escenografia; on aquests dos homes enraonen, alhora que comuniquen amb el públic; una recepció que havia de durar cinc minuts: i es va allargar fins a més d’una hora.

50 ANYS DE LA MORT DE PAU CASALS

El 22 d’octubre de 2023 es van complir 50 anys de la mort de Pau Casals;  una figura de l’escena cultural catalana única, tant important al territori com internacionalment, havent composat peces tan importants com: l’himne de les Nacions Unides, una institució tant present encara avui dia. Un concert a la Casa Blanca és un espectacle absolutament idoni per recordar el ‘Mestre’ i actualitzar el seu missatge: humanista, artístic i de pau.

 

 Mingo Ràfols i Mercè Pons a 'Un Concert a la Casa Blanca'

DEL 30 DE NOVEMBRE AL 10 DE DESEMBRE Sala Gran

GIRA PER CATALUNYA

L’espectacle ha girat per diferents teatres de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya entre el març i l’octubre de 2.023. El muntatge és una iniciativa de la Federació d’Ateneus de Catalunya, que des del 2017 produeix espectacles per ser representats: als seus teatres. Un concert a la Casa Blanca és la segona producció teatral de La Drecera Produccions, que el 2015 va estrenar: ‘Pensaments Secrets’.

Teatre Gaudí: Creativitat, llibertat, proximitat

Nascut el 2008 entre l’Eixample i Gràcia, el Teatre Gaudí de Barcelona és un equipament cultural referent pel que fa: a la llibertat creativa, l’esperit lúdic i de formació ètica i estètica de l’espectador. Des de les dues sales del teatre de proximitat, es fomenta la interacció entre les persones;  que aporta creixement cultural en diferents aspectes: reflexió, ambició de superació personal, socialització, debat, confrontació i experiència creativa.

Author