Un munt de Pallasses van al Circ Cric a celebrar el seu Festival Internacional

06.10.2019

Author

El Festival Circ Cric continua endavant setmana rere setmana, farcit d’activitats, sorpreses i pallassades. Encara queda tot un mes per disfrutar-lo i una part important d’aquest mes, del 13 al 16 de juny, acollirà  el Festival Internacional de Pallasses (FIP). “un monogràfic cada any més gran” que reuneix unes setanta d’artistes de renom internacional vingudes de tot l’Estat i Europa. Se celebra als espais del Circ Cric i també als carrers i teatres de Sant Esteve de Palautordera. Aquest dimarts, Montse Trias -Srta. Titat-, impulsora i directora del Festival Internacional de Pallasses; en Jaume Mateu -Tortell Poltrona- director i fundador del Circ Cric;  Núria Balada, presidenta de l’Institut Català de les Dones; Daniel Fernández, alcalde de Santa Maria de Palautordera; Tita Reme, pallassa participant del FIP i Luara Mateu alumna dels cursos de pallasses del FIP, ens han presentat el programa de la que serà ja la sisena edició, al que destaca la pallassa francesa Catherine Germain, un dels grans referents del món dels pallassos i pallasses, coneguda artísticament amb el nom de Arletti.


FEM UNA MICA DE HISTÒRIA
Hi va haver una vegada allà cap al segle passat, que la pallassa Pepa Plana va actuar a Sant Esteve de Palautordera. En Tortell Poltrona -gent del barri!- li va suggerir que les dones haurien de fer un Festival de Pallasses per fer-se mes visibles, ja que n’hi ha poquetes al món del clown. I uns anys més tard, al 2001, la Pepa junt amb tot un equip, del que també hi formaven part la Montse Trias i en Jaume Mateu, estrenaven el 1er Festival Internacional de Pallasses d’Andorra: “Va ser el primer festival centrat en la comicitat femenina i en la Pallassa, a nivell mundial. Es coneixien dones còmiques, pallasses en realitat, però a les que no se’ls deia així com ara Mary Santpere, Lola Gaos, alguna francesa…”, ens explica la Montse Trias.

Les edicions del festival, bianuals, anaven endavant sota la direcció de la Pepa, fins que el 2009 Andorra va dir prou. La gent de l’equip va suggerir la idea de reubicar-lo, ja que una cosa així no s’havia de perdre. I el Circ-Cric el va acollir a les seves instal·lacions, ara amb caràcter anual. En Tortell ho tenia clar: “La primera Pallassa, la primera que ens fa riure a tots és la mare. És a dir que el nostre inici al món de la Pallassa ens arriba de la ma d’una dona. És trist que no hi hagi un impuls per ajudar-les, o diners… Sense dones el món no tira!” I ja hem arribat a la sisena edició!

“El festival comença dins del Circ-Cric com a un punt de trobada perquè s’exhibeixin projectes i es generi una moguda perquè la pallassa vagi endavant. Poc després, l’Ajuntament s’hi va voler apuntar i ara l’organitzem junts!”, continua la Montse. Daniel Fernández, alcalde de Santa Maria de Palautordera, ha dit que “al poble som molt feliços, tant pel Festival en si i la qualitat que ens aporta, com pel retorn econòmic que significa. Som un poble que no té indústria i el Festival, que se celebra dins d’un espai reconegut com a Parc Natural, genera moltes visites de la gent del voltant i de més lluny. El comerç ho nota i nosaltres tenim el projecte de seguir endavant, amb compromís.”


EL FESTIVAL DE PALLASSES
El dijous 13 tindrà lloc la Inauguració a les 20.30 h, a la Pl. Joan Serra, amb un brindis pel Festival i l’actuació de The Mamas Fritas (València), un concert de música ballable amb swing, cúmbia i altres, interpretat per tres donasses.


*Divendres, 14

El festival és cada any més viu perquè “volem compartir les nostres feines i els nostres projectes, i ensenyar-los al públic.” I ho faran al carrer, a espais tancats, a les instal·lacions del Circ Cric, als carrers i places del poble, i al Teatro sobre Ruedas, instal·lat a la pl. Joan Serra, amb tres espais, on es faran els números curts. I la Gala, al Teatre Pare Casals, del poble! I això, a tots els horaris i per a tots els gustos. Pel que fa a la participació, es va ampliant i venen pallasses de diversos llocs  d’Europa, Amèrica Llatina i Estats Units.

Una altra activitat destacada arribarà el divendres amb el Cabaret Gala de Pallasses, coordinat i presentat per Eugenia Manzanera i Aten Soria (Mosso de Pista). Hi actuaran: Fanny Giraud (França); Paula Malik (Colòmbia); Lilli La Gamelle (França), Teresa Bruno (Itàlia) i Marta Renyer.

I en acabat , La Churry presentarà el Cabaret Golfo, on actuaran Maite Guevara, Anna Alba, Bea Larrañaga i Mercè Ortega + Pepita.

*Dissabte, 15
Dissabte serà un gran dia amb moltes actuacions. Comencem de bon matí (11 h), a la Pl de l’Ajuntament de Sant Esteve, on es farà una concentració de pallasses que oferiran la proposta Microcàpsules de Pallasses, un seguit de mini espectacles de 15 minuts, amb una audiència restringida a 25/30 persones. Els grupets estaran amagats pel poble…

La italiana  Teresa Bruno  presenta un espectacle personal per provocar, seduït i fer riure. Es diu Rosa i serà a la Pl. de Sant Esteve (11,15 h)

Les catalanes Las Polis, Premi al millor espectacle de carrer al Festival de Freiburg 2016, intentaran “vetllar per la seguretat realitzant un ampli desplegament dels seus recursos per demostrar que tot està sota control. Seran al carrer, perquè les Polis del poble les volen!”, diu en Tortell.  Pl. Major de Sant Esteve, 12.30 h.

La també pallassa catalana Cristina Solé Freixa porta al festival Wet Floor, que explica les més aviat “desventures” d’una dona de la brigada de neteja que ha de condicionar l’escenari. Espai pl. del Teatre, 13.30 h.

I a partir de les 19 h, Teatro sobre Ruedas, presentat per Cia Decopivolta Teatro (València).


‘Le 6ème Jour’, de François Cervantes i Catherine Germain
Aquest serà un dels plats forts. A les 20.30, a la Carpa del Circ Cric, la Catherine i el François ens explicaran la creació del món i com, el Creador, en arribar al 6è dia va perdre els papers. Una conferència sobre la Gènesi en francès i amb subtítols.


FUNERAL FESTA PER A MARTA CARBAYO
Al mateix espai, a les 22.30 h, començarà la Festa-Funeral que el Festival dedica a la Pallassa Marta Carbayo “que havia d’actuar-hi i us la vàrem anunciar a la primera roda de premsa, però ens va deixar el Dijous Sant. Estava molt vinculada al festival, ja havia participat al de Andorra des del principi i tots hi tenim un vincle emocional molt fort. Ella ens va demanar a les últimes voluntats que féssim un funeral-festa al Circ Cric i així ho farem. Estarem tocats però això farà el festival més potent. A tots els nostres espectacles hi ha un bocí del que pensem i volem posar en aquesta festa el llegat que la Marta ens ha deixat.”


*Diumenge, 16
El dia es lleva amb un gran sarau al carrer (a Sant Esteve), que presenta Ino Collectif i al que han anomenat Ino. Es tracta d’un espectacle de circ protagonitzat per set pallasses de sis nacionalitats diferents, que parlen sis idiomes i que cadascuna té la seva identitat. Treballen l’acrobàcia i compten amb la mirada externa de Quim Girón i Alba Sarraute, l’assessor Fernando Meiki i la música de Pol Jubany. Elles són lles són: Alba Ramió Güell, Chloé Lacire, Clara Peters, Eva Luna Frattini, Lavinia Gilardoni, Noémi Olphand, Rebecca Vereijken.


EL MUSICAL ‘GREASE’?
Després d’ensenyar-nos un pòster força suggerent, ens expliquen que “s’ha muntat una peça del musical Grease amb voluntat de portar la música al carrer. És una producció coral de totes les pallasses assistents, que ocuparan el carrer per mostrar-nos la seva visió lliure del musical.” Ho faran en mig del trànsit,  pels carrers, al davant del forn… Liderat per Elena Donzel (País Valencià), compta amb La Churry, Tita Reme, Sonia Escañuela, Cristi Garbo, Tere Carretero, Kras Pataklan, Vicky Alcaraz, i el col·lectiu de pallasses del festival.

No es diu Grease. Es diu Acachú de Montuplayer, i engega al punt del migdia a la carretera de Sant Esteve de Palautordera.

Els encarregats de la cloenda-vermut (diumenge, 13 h, itinerant per Sant Esteve de Palautordera) seran la Balkan Paradise Orchestra, Premi Enderrock al Millor Disc de Folk K’ataka; Premi Sons de la Mediterrània 2017 (Grup Enderrock 2017); Premi Festival HAIZETARA 2017 concurs internacional de grups de música de carrer(Bizkaia).

És una Fanfàrria femenina de música balcànica  única en la seva espècie. Deu instrumentistes de vent i percussió disparen melodies frenètiques i ritmes trepidants per animar tota mena d’esdeveniments de carrer.

Formació inusual i trencadora, integrada per vuit instrumentistes de vent-metall, vent-fusta i percussió, la BPO (com ja es coneix també al grup) ha aportat un aire fresc i alegre al panorama de les fanfàrries del nostre país.


MÉS ACTIVITATS
A més de les actuacions, el Festival s’ofereix com un punt de trobada amb vàries potes. Una són les Trobades de Formació, amb dos cursos. El primer serà impartit per Catherine Germain “que ens farà una Master Class, de dilluns a divendres.” Està dirigit a pallasses amb ganes d’aprofundir en aquest ofici.

L’altre es diu Stage de Creació Catastròfica, i està pensat per a artistes en procés de creació, “al que hi vulguin afegir accidents (comèdia física).”  Impartit per Élise Ouvrier-Buffet (França).

Inscripcions i informació: festivalpallasses@circcric.com o al tel. 938480552

Hi ha també la pota Fòrum, un punt de trobada que inclou debats de temes importants per a les pallasses, però obert a tothom. Hi haurà pallasses nacionals i internacionals, perquè “som més de les que pensem!” Entre d’altres vindran unes mexicanes i una argentina a les que els va molt bé i “ens explicaran com s’ho han fet.”

Tita Reme, del Comitè organitzador, explica que “El Fòrum de divendres, amb la participació de la Red de Payasas Mejicana y d’Argentina, el volem dedicar a posar base per crear una xarxa a nivell estatal i internacional de pallasses. Ho anem dient, però aquest any… és l’any! Gràcies al Circ Cric, tenim l’oportunitat de comptar amb grans mestres d’aquests dos països i podrem treballar i muntar una xarxa ben muntada per a l’any que ve. Estarem lluny les unes de les altres, però s’ha de fer. La nostra és una feina artística i, per tant, solitària. Tens necessitat de fer preguntes, de tenir una mirada externa, informació… L’objectiu és donar-nos recolzament entre pallasses. És més divertit així que fer-ho soles!”

Luara Mateu, pallassa i filla de Montse Trias i Tortell Poltrona, ha explicat que “jo, al principi, havia decidit no fer circ i vaig tirar pel món del teatre. Però al 3r any del Festival vaig assistir a unes classes i ja no he pogut desenganxar-me de la comunitat. Elles donaran classes cada dia i serà un espai excepcional per conèixer l’humor des d’un punt de vista femení. Són dones que han trobat el seu humor sense professors i a partir d’elles. Nosaltres, gràcies a elles, hi arribem amb les eines i els coneixements que ens ha donat.”

Seran doncs, cinc dies de compartir coses i de retroaliment. El Festival creix i creix. “Els que ja vivim allà veiem com l’emoció s’apropia de l’ambient i no és corrent veure dones tan emocionades. Jo sóc una alumna al costat d’altres alumnes que són grans pallasses. Ens donem un cop de ma!”

Núria Balada explica que “L’associació va fer un estudi i va detectar que només el 20% dels artistes de circ són dones, el que significa una mancança de l’humor femení. I dins la direcció, ni una! Es necessari explicar les coses i fer riure amb perspectiva de gènere.”

La Montse Trias afegeix que “el festival té un component reivindicatiu. El nivell s’agafa amb les taules i les hem de fer treballar.”

En Tortell, després de dir que “els homes no som capaços de posar-nos d’acord per muntar un festival”, assegura que aquest “podria ser el primer de la Xarxa Europea. Si ens coordinem, qualsevol projecte esdevé més fàcil.” Ha constatat la gran presència de dones a Pallassos sense Fronteres i la presència de la Pallassa als Hospitals.

I ha recordat que, “a Els Pastorets del meu avi, la Mare de Déu era un home, perquè la dona no tenia dret a actuar.” Però aquesta, afortunadament, ja és una altra història.

*Una notícia important: el 90% del festival  és gratis. Només es paga el Cabaret i l’espectacle de Catherine.

 *Al web del Circ Cric trobareu tota mena de informació tant del Festival, com la manera d’arribar-hi, on dormir, on menjar etc.

*I també us posem el link amb la roda de premsa del Festival Circ Cric, perquè… encara no haurà acabat!

https://teatral.net/el-festival-circ-cric-del-montseny-celebra-10-anys-i-mes-coses/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l Festival Circ Cric acull la sisena edició del Festival Internacional de Pallasses (FIP) amb la participació destacada de la clown francesa Catherine Germain. La 6a edició del FIP tindrà lloc del 13 al 16 de juny a Sant Esteve de Palautordera i comptarà amb diversos espectacles i activitats amb l’actuació d’una setantena de pallasses d’arreu del món com a protagonistes al Teatre Pare Casals, al Circ Cric, als Carrers i Places del poble o al Teatro Sobre Ruedas. La inauguració serà el dijous 13 a la plaça Joan Serra, a càrrec de la The Mamas Fritas que oferiran un concert amb un repertori de música festiva i ballable.

Un dia després de la inauguració, al teatre Pare Casals, destaca el ja clàssic Cabaret de Pallasses, on sis pallasses actuen en un espectacle que recorda diferents personatges i personalitats del món de la comicitat femenina. El dissabte 15 es podrà veure, entre d’altres, la proposta de Las Polis que van rebre el premi al millor espectacle de carrer al Festival de Freiburg 2016; l’original espectacle de Cia Cris-is que presenta el seu Wet Floor i l’actuació de Teresa Bruno amb el seu muntatge ‘Rosa’. També hi haurà durant el dia càpsules de micro-teatre itinerants per tot el poble.Catherine GermainLa figura destacada del dia i d’aquesta edició és la pallassa francesa Catherine Germain, que amb la seva pallassa Arletti, és un dels grans referents. Com ha apuntat el festival, Germain és “pionera en el seu camp i de llarga trajectòria artística i docent”. Germain presentarà el dissabte en primícia a l’Estat el seu espectacle ‘Le 6ème Jour’.Finalment, el diumenge 16 serà dia de Sarau als carrers de Sant Esteve de Palautordera, amb l’espectacle de circ ‘INO’, a càrrec de set dones acròbates de sis nacionalitats diferents. També es podrà gaudir de la versió furtiva del musical Grease liderat per Elena Donzel i es clourà el festival amb la Balkan Paradise Orchestra, Premi Enderrock per votació popular al Millor disc de folk 2018. Marta CarbayoEl certamen també celebrarà la Festa Funeral de Marta Carbayo (Marta Sanchez), pallassa reconeguda internacionalment i amb gran trajectòria, que va morir el passat mes d’abril. El col·lectiu de pallasses i pallassos vol retre homenatge a la seva amiga i col·lega i per això ha preparat una projecció d’imatges de la pallassa, una cerimònia de comiat i un ball de pallasses en el seu honor.Per altra banda, el festival també vol promoure l’intercanvi, el debat i la reflexió sobre la comicitat femenina i el seu paper dins la societat. Per això, durant el festival també se celebrarà un fòrum entès com a punt de trobada de la xarxa de pallasses nacional i internacional per debatre temes importants per a les pallasses.

 

Author