La sisena edició del Festival Clàssics arriba a la seva cloenda aquest dissabte, 21 de desembre a les 12 h. del migdia. L’Hivernacle del Parc de la Ciutadella es convertirà en l’escenari d’una proposta única que combina natura, música i poesia; i que celebrarà el solstici d’hivern.
Un vermut de Clàssics es dividirà en dues parts. En la primera, Laura Pou a la flauta, Daniel Claret al violoncel i la poeta Maria Callís: oferiran una actuació que fusiona música i poesia. Interpretaran fragments de la 3a suite per a cello de J.S. Bach, concretament el Preludi i la Sarabanda, així com tres peces del cicle Signs, Games and Messages de György Kurtág: Hommage à John Cage, Souvenir de Balatonboglar i In memoriam Blum Tamás. Les peces musicals s’alternaran amb la lectura dels versos del poema Memorial d’Alice Oswald; inspirat en la Ilíada i traduït al català per Jaume Coll Mariné.
A la segona part de l’acte, el duo de cant Tarta Relena presentarà tres peces del seu nou disc: És pregunta. Marta Torrella i Helena Ros exploren en el seu treball la mitologia del mar i l’Odissea, barrejant tradicions mediterrànies: amb una mirada contemporània. La seva música, que uneix estils tradicionals i experimentals, ja ha estat reconeguda amb el Premi Enderrock de la crítica: al millor disc de folk pel seu debut Ora pro nobis.
L’acte de cloenda vol ser un brindis per acomiadar el Festival Clàssics 2024, en un exemple de l’esperit del certamen: la combinació de tradició i modernitat. Amb un vermut a la mà i sota la llum de l’Hivernacle, els assistents podran gaudir d’una experiència irrepetible: on la música i la poesia connecten amb la natura i amb nosaltres mateixos.
Un ressopó Clàssic el 9 de gener: torna Rousseau
Després de Nadal, el dijous 9 de gener, es repetirà la lectura dramatitzada que va inaugurar el festival. L’actor Jordi Boixaderas servirà de nou la lectura de textos de confessió autobiogràfica que mostren l’evolució del pensament de: Jean-Jacques Rousseau, un dels principals filòsofs del Segle de les Llums, autor de les teories del “bon salvatge”;, com se sol dir impròpiament.
Festival Clàssics
El Festival Clàssics posa els clàssics al centre de les energies creatives d’avui, promou el diàleg amb el passat per: donar força i profunditat a la cultura contemporània, i impulsa relectures dels clàssics que ens emocionin; i que ens ajudin a pensar sobre preocupacions essencials de la humanitat.
El Festival d’Arts Contemporànies i Pensament va néixer l’any 2019 i al llarg de quatre edicions ha comptat amb artistes com: Sílvia Pérez Cruz, Àlex Rigola; Les Impuxibles, Jordi Savall, Maria Arnal i Marcel Bagés, Abel Azcona, Enric Casasses o Sandra Balsells, entre d’altres. El gruix de la programació de la sisena edició ha tingut lloc d’octubre a desembre.
La Casa dels Clàssics
La Casa dels Clàssics és un espai que reivindica la vigència dels clàssics de tots els temps; i els divulga en tots els llenguatges i formats possibles, entre un públic ampli, divers i transversal. Acostant-los a les escoles, als mitjans de comunicació, a la política i al carrer; busca ser font d’inspiració a l’hora de construir el país i el món que volem. La Casa dels Clàssics és l’entitat responsable de l’edició de la col·lecció «Bernat Metge» i organitza des del 2019 el Festival Clàssics, entre altres esdeveniments com passejos, seminaris i conferències.
Informació pràctica
Cloenda: Un vermut de clàssics
Dissabte 21 de desembre a les 12h
Hivernacle del Parc de la Ciutadella
(Passeig de Picasso, 7, Ciutat Vella, 08003 Barcelona)