Unes 5.000 persones han participat aquest cap de setmana a lagran festa d’El Més Petit de Tots que s’ha portat a terme a l’Estruch Fàbrica de Creació de Sabadell coincidint amb les Jornades Professionals que el Festival Internacional d’Arts Escèniques per a Espectadors de 0 a 5 anys ha celebrat de divendres a diumenge. La meteorologia d’aquests dies no ha espantat les famílies, que han participat de forma massiva en els tallers i instal·lacions proposats i han exhaurit completament les localitats dels espectacles programats.
La festa del Més Petit de Tots es consolida així com una fórmula ideal per obrir el festival a tota la ciutadania i demostrar l’interès que genera la creació escènica per al públic més petit. “Ens permet acostar les propostes del festival a tothom i demostrar que l’art adreçat a la primera infància és irrenunciable i és un bé que cal preservar i potenciar perquè, com han pogut comprovar els experts de la trobada internacional amb els casos exposats, la creació és indispensable per al creixement”, explica Eulàlia Ribera, directora del Més Petit de Tots. “Tal i com resa el lema del Festival, ‘L’art ens alimenta i ens fa créixer’”, afegeix.
Els participants a la Festa han pogut gaudir d’instal·lacions com els Playscapes, de la companyia belga Den Draad o el Casalarva de l’Associació Blink Flash. També han pogut jugar amb els jocs dels Xics del Xurrac, una peculiar colla castellera nascuda en una fusteria; i gaudir de l’espai literari Fliquets, a càrrec de Flic Festival. Pel que fa als espectacles, s’han pogut veure en acció els Hippos de Zum-zum Teatre i Quim Bigas, entrar al The Garden of Spirited Minds, de l’artista serbo-sueca Dalija Acin; escoltar com sonen els tambors de Niet drummen!, dels belgues De Spiegel o retrobar el muntatge Loo de la companyua Ponten Pie. Les localitats per a tots aquests espectacles es van exhaurir poc després d’iniciar-se la festa, dissabte al matí.
Èxit de les jornades professionals
La festa del Més Petit de Tots ha coincidit amb les Jornades Professionals del Festival, que des divendres a diumenge van reunir a Sabadell una setantena de professionals de les arts escèniques per a la primera infància vinguts d’arreu del món. Aquesta trobada, que ha arribat a la seva tercera edició, s’ha desenvolupat sota el lema de Crossing Borders i ha servit per explorar els límits de la creació artística per a la primera infància amb xerrades a càrrec d’experts, trobades amb els creadors dels espectacles inclosos al programa del festival i intercanvi d’experiències entre els participants. Les jornades s’han completat amb dues masterclass dirigides a mestres d’Infantil a càrrec dels propis creadors. L’assistència d’experts internacionals ha estat possible gràcies al programa Acción Cultural Española.
La catorzena edició del Més Petit de Tots, que es porta a terme a onze ciutats catalanes, encara aquesta setmana la seva recta final. El programa per als propers dies inclou els següents espectacles:
- Cache Cahe, del Théâtre de la Guimbarde (Bèlgica) a Tordera
- Hits, de Pistatxo Produccions (Catalunya) a Sant Cugat, Sabadell, Viladecans i Igualada
- Jungla de la companyia Big Bouncers (Catalunya), coproducció amb el Festival El Més Petit de Tots i el Mercat de les Flors a Sabadell
- Tuntu de Dace Theatre Auraco (Finlàndia) a Barcelona i Benicàssim
- Tre Ben de la companyia Aaben Dans (Dinamarca) a Barcelona, Igualada i Sabadell
- Wax, del TJP Centre Dramatique National d’Alsace (França) a Sabadell i Barcelona
- The Gardef of Spirited Minds (Sèrbia-Suècia) a Barcelona
- Little Night, d’Imaginart (Catalunya) a Sabadell
El Festival acabarà el proper diumenge 25 de novembre després d’haver ofert més de 120 funcions a onze teatres de Catalunya, a més de 16 tallers familiars a espais no pròpiament escènics com biblioteques o fabriques de creació.