Única funció de ‘Carolina o la doma de un leopardo, espectacle convidat del Festival Black Barcelona 2019

05.23.2019

Author

Carolina o la doma de un leopardo, la inusitada història de l’escriptora favelada afrobrasilera Carolina Maria de Jesús, s’estrena aquest divendres a la Sala Gran de l’Espai Francesca Bonnemaison. Es tracta de l’espectacle convidat del Festival Black Barcelona 2019, que se celebra del 24 al 26 de maig, i que té com a finalitat visibilitat la cultura i l’art afroespañol.

Carolina o la doma de un leopardo recrea la vida i la insòlita història com a escriptora de Carolina Maria de Jesús, un dona afrobrasilera, habitant de les faveles de São Paulo, que va aconseguir un rellevant reconeixement públic en ser publicat el seu diari personal Quarto de buido (Quart de deixalles). En aquest diari hi registra les seves experiències de misèria, desesperança i marginalitat recollint escombraries com a forma de subsistència per poder donar de menjar als seus tres fills.

Escrita i dirigida per la dramaturga i directora escènica Eva Hibernia i interpretada per l’actriu Kelly Lua, l’obra recull el testimoni de l’experiència vital i literària de Carolina Maria de Jesús a través d’un text poètic i commovedor que descobreix el pensament senzill i alhora ple de bellesa i profunditat d’aquesta fascinant dona. Malgrat la seva escassa escolarització, Carolina posseïa una gran inquietud per llegir i escriure, el que la impulsava a recollir qualsevol paper que trobés. En aquests papers anava bolcant el registre de les seves vivències a la favela així com els prejudicis, el racisme i la falta d’oportunitats que l’envoltaven.

L’obra situa l’espectador en el transcurs de les hores prèvies a la seva mort. Acompanyada de la seva gallina Clotilde, Carolina evoca amb enorme lucidesa els moments que van forjar la seva vida, des la fam al rebuig, als perills de l’èxit o a la burla del fracàs.

Aquest muntatge té la voluntat de donar visibilitat a aquesta escriptora d’esperit lliure i verb incòmode, que va intentar forjar-se una identitat pròpia en una societat que la marginava triplement per ser dona, negra i pobra. Tot i que va conèixer la fama, amb una obra publicada i traduïda a 15 idiomes, Carolina Maria de Jesús segueix sent una figura molt desconeguda. D’aquesta manera, Eva

Hibernia pretén no només retre-li homenatge sinó al mateix temps crear un nou referent, donat que Carolina representa un model d’empoderament, convicció i lluita. Tot i la cruesa de envoltava l’existència de l’escriptora, l’obra està carregada d’esperança i d’humor, i defensa que la identitat és una construcció que es gesta dia a dia, amb tenacitat i amb fe, fins a l’últim alè.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Carolina o la doma de un leopardo,
Única funció: 24 maig 2019, a les 20:30 h.
Lloc: Sala Gran de l’Espai Francesca Bonnemaison
Entrades aquí

 

Author