Víctor García de Gomar serà el nou director artístic del Gran Teatre del Liceu

01.14.2019

Author

Víctor Garcia de Gomar.

La Comissió Executiva del Gran Teatre del Liceu ha nomenat avui Víctor Garcia de Gomar com a futur director artístic de la institució. El nou càrrec ha estat seleccionat entre les 16 candidatures presentades -3 dones i 13 homes- al concurs públic de mèrits, per una comissió de 9 experts presidida per Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu; i la participació de Félix Palomero, gerent de la Fundación Baluarte de Pamplona -representant del Ministerio de Cultura y Deporte -; Jaume Graell, vicepresident d’Amics del Liceu -Generalitat de Catalunya-; Luisa Vinci, directora de l’acadèmia del Teatro alla Scala de Milà -Ajuntament de Barcelona-; Pia Bosch, assessora tècnica de la Diputació de Barcelona; Javier Coll, president de la Societat del Liceu; i per part del Teatre, Valentí Oviedo, director general; i Josep Pons, director musical. La plena incorporació del càrrec serà al setembre, coincidint amb l’inici de la temporada 2019/20. Aquest calendari permetrà una transició ordenada amb l’actual directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann, que acaba el seu contracte amb l’entitat a finals del 2019, i també facilitarà la cobertura organitzativa al Palau de la Música, institució on Garcia de Gomar ostenta el càrrec de director artístic adjunt des del 2011, a quatre mans amb Joan Oller, una feina que ha complert amb nota alta. El nombrament de De Gomar va ser bàsic en aquell moment per a la recuperació de la confiança en el Palau, després del daltabaix causat per Fèlix Millet. Posteriorment, la seva manera de fer s’ha destacat per la complicitat amb determinades figures de la clàssica  i també pel caràcter que va saber impregnar a les temporades, on combinava els  espectacles amb artistes plàstics en diàleg amb l’arquitectura excelsa del Palau.

El jurat d’experts ha valorat de Garcia de Gomar la seva experiència en equipaments musicals, especialment al Palau de la Música, que li ha permès un coneixement i l’establiment d’una xarxa relacional molt ampla a nivell internacional del sector musical  i operístic. Així mateix, ha valorat positivament la seva vessant creativa i holística -la confluència de totes les arts-, i la de gestor, fonamental per entendre i cercar l’equilibri pressupostari de la institució. També la seva capacitat de treball en equip, especialment rellevant en l’etapa en la qual es troba el Liceu actualment. Del projecte, el jurat ha destacat el desenvolupament d’una mirada innovadora, internacional i contemporània sense perdre l’essència tradicional i originària de l’equipament; la constant referència al desenvolupament de nous públics; una idea revisadora de les cases d’òpera, destacant-ne d’aquest ideari la interrelació entre totes les arts i l’òpera i la idea d’incorporar al projecte diverses mirades artístiques. 

Amb estudis de dret i postgraduat en direcció i gestió d’Institucions, empreses i plataformes culturals a la Universitat Pompeu Fabra, així com diversos programes de direcció a IESE i a la Kellogg School of Management de Chicago, Víctor Garcia de Gomar destaca també per la seva formació superior en cant i piano al Conservatori del Liceu i la seva participació en l’Orfeó Català i en produccions semiprofessionals operístiques que li han permès una àmplia vinculació amb el sector musical i operístic des de fa més de 15 anys. Coneixedor, per la seva experiència, tant de l’àmbit públic com privat, Víctor Garcia de Gomar complementa una candidatura que també inclou el terreny de la difusió musical a través d’un llibre publicat el 2017 Y tú, qué escuchas, de l’editorial Huygens i com a copresentador a Catalunya Música d’un programa amb el mateix nom.

A banda de la dilatada contribució al Palau de la Música, al llarg de la seva trajectòria, el futur director artístic ha desenvolupat múltiples projectes culturals: a Girona, essent el director del Festival Nits de Clàssica, programador musical a l’Auditori Palau de Congressos i director del Festival de Músiques religioses i del Món. També destaca per la gerència i management de l’Orquesta Barroca de Sevilla i per formar part de projectes com el Festival de Música Antiga de Barcelona, el consell general de la Música de España de la UNESCO i el departament de música de ‘La Caixa’.

La gestió de De Gomar contemplaria  una assessoria externa en matèria de produccions escèniques a l’hora de dissenyar les temporades. Àlex Ollé, fundador de la Dura dels Baus, podria ser un dels seus assessors, una figura notable que aniria canviant. De tota manera, Victor García de Gomar donarà a conèixer detalls del seu projecte aquesta mateixa setmana al Gran Teatre del Liceu, acompanyat per Salvador Alemany, president de la Fundació i Valentí Oviedo, director general i Josep Pons, director musical. 

 

Author