Vilallonga defensa al Parlament la cultura com un ‘bé essencial’ i diu que “no podem perdre ni un euro del nou pressupost”

04.29.2020

Author

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha afirmat aquest dimarts que “la cultura és un bé essencial” i “no podem perdre ni un euro del nou pressupost”, en referència al pressupost 2020 del Departament de Cultura aprovat en la sessió plenària del passat dia 24 al Parlament de Catalunya, amb un sostre de 314,8 milions. En una Comissió de Cultura del Parlament celebrada per la via telemàtica, la consellera ha avisat que “no podrem dur a terme projectes que havíem pensat” perquè “aquest 2020 serà una mena de parèntesi en les nostres vides”. La consellera ha valorat que la cultura “ens ha salvat” aquests dies de confinament, i que ara toca “salvar la cultura”.

Després de donar les gràcies per poder comparèixer per donar compte de les mesures preses pel Departament de Cultura per fer front a l’aturada causada per la pandèmia de la COVID19, la consellera ha assegurat que cal fer un canvi de rumb i ha informat que treballa en la reestructuració d’un pressupost 2020 del Departament de Cultura que “el necessitem tot” per encarar el Pla de Rescat de la cultura.

Vilallonga ha apuntat que caldrà “ajornar” tot allò que aquest any no és necessari de fer i també caldrà reestructurar un pressupost que ha de ser “social” per “salvar” els treballadors intermitents, els autònoms i les petites empreses, però també les empreses més grans que han de donar feina als intermitents, i també els equipaments i consorcis del sector públic i privat que han de contractar actors, tècnics, músics, cantants i les persones que viuen de la cultura.

Vilallonga ha dit que la situació econòmica en el món de la cultura és “d’extrema duresa” i ha afirmat que, com a consellera de Cultura, té l’obligació de defensar que el pressupost aprovat divendres 24 d’abril vagi sencer al sector cultural i també té l’obligació de demanar més diners del govern de la Generalitat per destinar a cultura. Però no només a la Generalitat, demanarà diners, sinó també al govern de l’Estat espanyol de fons europeus que vagin a cultura per tal que els pugui gestionar el Departament de Cultura. Aquesta petició, Vilallonga ja la va fer al Ministro de Cultura y Deportes el passat 16 d’abril, en la reunió amb els consellers de totes les comunitats autònomes, i també va demanar que la cultura sigui declarada la bé essencial i que es rebaixi l’IVA de tots els productes i activitats culturals.

“Necessitem més diners de fons europeus per injectar a les llibreries, a les discogràfiques, a l’audiovisual, a les editorials, als creadors. A tots els agents de la cadena de valor del disc, del llibre, de l’art. A les biblioteques, als museus”, ha assenyalat la consellera.

Entre els projectes de futur, ha exposat la necessitat d’aprovar l’estatut de l’artista i la llei de mecenatge, i s’ha mostrat partidària de donar esperança al sector cultural perquè, “amb les mesures sanitàries adequades”, tot puguem “gaudir de la cultura fora de casa”, parlant ja d’un previsible retorn a l’activitat.

La intervenció de la consellera davant la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya s’ha dividit en cinc apartats que configuren el Pla de Rescat del Sector Cultural: l’acompanyament del sector cultural, la reestructuració del pressupost pel rescat del sector, el desconfinament, les accions dutes a terme per sectors durant el confinament, i les dades sobre l’evolució del sector.

En el primer apartat, Vilallonga ha recordat que des del 14 de març i fins avui ha fet 14 reunions amb tots els sectors de la Cultura per escoltar la veu del sector, elaborar mesures i preparar un pla de reactivació.  Entre les mesures ja preses, ha recordat la flexibilització de la normativa de subvencions, les noves mesures extraordinàries per fer front a l’aturada per l’emergència sanitària, el fet que els grans esdeveniments culturals puguin acollir-se al supòsit de força major i, entre moltes altres, el reforç de l’ajuda a la compra de llibres del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

La consellera ha recordat que el web (cultura.gencat.cat/plarescat) es va publicar el 15 d’abril, per donar servei i recursos als ciutadans, als creadors, a les empreses, a les entitats i als programadors culturals públic i privats, i que des d’aquell dia ha rebut més de 16.500 visites.

 

Renda garantida per a treballadors intermitents

També ha destacat que un el Decret Llei aprovat pel Govern de la Generalitat la renda garantida a la ciutadania és compatible amb la prestació al treball intermitent. “Aquesta és una bona notícia per al sector cultural, per la quantitat de treball intermitent que hi ha”.

D’altra banda, Vilallonga ha exposat que el Departament parteix d’un pressupost presentat per al 2020 aprovat el passat dia 24 d’abril que presentava un sostre de despesa de 314,8 milions, i que el Pla de Rescat del Sector Cultural inclou mesures extraordinàries per un total de 42,05 milions. Entre aquestes mesures, ha destacat les aprovades aquest mateix matí de dimarts que consisteixen en dues línies extraordinàries, una per import de 2 milions destinada a compensar els danys pel cessament de l’activitat durant l’estat d’alarma, i l’altra, dotada amb 3 milions, per compensar les pèrdues per cancel·lació d’espectacles i activitats culturals. També ha avançat que aviat s’anunciaran noves ajudes.

Mariàngela Vilallonga ha dit que la cultura “no vol ser la darrera a desconfinar-se” i que es planteja diferents possibilitats perquè, atenent els criteris de salut poder programar el desconfinament d’equipaments, museus i arxius com més aviat millor, si pot ser a la fase 2, millor que a la fase 3. També s’han posat en marxa programes de suport a l’activitat cultural en línia i la celebració dels Dia dels Museus, així com generar propostes comunicatives per reactivar el consum cultura.

La reprogramació de les dates d’exàmens per a l’obtenció dels certificats de català, els cursos a distància de l’Oficina de Política Lingüística o de l’Institut Ramon Llull, i els projectes de la Xarxa d’Arxius de Catalunya per documentar el moment, són només alguns dels exemples comentats d’accions dutes a terme per sectors, entre les quals no hi falta la celebració del Sant Jordi virtual el passat dia 23 d’abril.

En resposta a preguntes dels diputats dels diferents partits participants a la Comissió de Cultura, Vilallonga ha explicat que en aquests moments no podem saber si se podran celebrar les festes majors de l’estiu. També ha respost positivament a la pregunta sobre si es donen ajudes a la compra de llibres a llibreries de proximitat: “Sí comprem llibres a les llibreries de proximitat per a les biblioteques i aquest any ho farem per valor de 1,2 milions”.

La consellera ha conclòs fent un agraïment als treballadors del Departament de Cultura que són a casa teletreballant (un 63% incloent també el sector públic adscrit), i ha recordat que el proper 8 de maig farà 40 anys de la creació del Departament de Cultura de la Generalitat restituïda, l’etapa institucional regida per l’Estatut de 1979. “En aquells moments tot estava per fer, per construir. 40 anys i una pandèmia després, hem de tornar a construir”, ha dit.

Author