‘Vota! Dr Llibertat i Mr Tirà’ qüestiona els sistema democràtic i l’accés al poder al  teatre Gaudí

09.13.2019

Author

Gerard Vázquez i Ferran Terraza alerten sobre les falles del sistema democràtic com a instrument d’accès al poder a l’espectacle que dilluns dia 16 s’estrena a la sala petita del Teatre Gaudí. Vota! Dr Llibertat i Mr Tirà és un muntatge el·laborat  a partir de fragments del Discurs de la Servitud voluntària d’Étienne De La Boétie (1530-1563) i de Diàleg a l’Infern entre Maquiavel i Montesquieu de Maurice Joly (1829-1878). Al text s’inclouen també apunts de Sobre l’autogovern, primer i segon diàlegs, de George Santayana (1863-1952). 

El col·lectiu Veus Humanes, que ha posat en escena diferents espectacles de teatre i radioteatre, produeix aquest muntatge. 

Els responsables de la dramatúrgia, Vázquez i Terraza, qui a més n’és l’intèrpret,  destaquen la vigència dels diferents textos amb què s’ha articulat la dramatúrgia. Gerard Vázquez assenyalava durant la presentació: “Sembla que estan escrits ahir a la tarda. He fet una selecció de textos, els que he trobat més adients, i no n’he tocat ni una coma. La gràcia està en això”. El seu objectiu és “denunciar que el sistema està molt bé, però els que porten a terme la democràcia i es dediquen a la política no ho fan bé. Passa als partits tradicionals i als nous”. El repte és aconseguir que aquestes paraules, escrites al segle XVI o al XIX, arribin al públic de forma lúdica, sense que la interpretació suposi una mera recitació. 

En l’aspecte de fer accessibles les paraules dels diferents assagistes  és on ha intervingut l’actor, Ferran Terraza: “el text era molt interessant filosòficament i política, però l’havíem de donar forma teatral i així vam crear un personatge”. El doble Dr Llibertat i Mr Tirà que protagonitza aquest espectacle té les dues cares d’un candidat a governar: la d’abans de ser escollit, quan ha de convèncer l’electorat amb les seves paraules, i la de després, quan ha assolit el poder que la majoria li ha concedit. No ens trobem davant d’una conferència, ni d’un mítin, sinó “davant diferents escenes que mostren el viatge que fa aquest personatge, l’abans i el després” del seu accès al poder. “I l’arc que dibuixa aquesta evolució és molt potent”, per a la feina de l’actor. 

El públic vota durant la representació 

L’obra es desenvolupa en diferents escenes, en les que el candidat fa campanya utilitzant (recordem-ho) les paraules que De la Boetie i Joly van fer servir 4000 i 130 anys enrere. I, com en qualsevol procés electoral, reclama el vot al seu electorat (el públic). I aquest és un ritual (el de treure una urna a escena i apel·lar a la capacitat del públic a dir la seva) que Terraza posa en valor: “és una aposta, la de posar urnes, que trobo molt interessant”. El personatge farà un mutis, els espectadors votaran, i en tornar, es farà recompte dels vots. Aquest és un moment de la representació sobre el que el mateix Terraza està molt expectant. Com reaccionaran els espectadors quan se’ls doni l’opció de votar? Actuaran? S’abstindran? L’acció dramàtica requereix que el candidat que interpreta Terraza guanyi la votació. I aquí intervé la figura d’un mag (irònica metàfora) que farà possible la victòria. 

Punts febles del sistema democràtic

Arribat aquest moment, el polític es planteja preguntes: La democràcia té limitacions? La democràcia garanteix un bon govern? El poble es pot equivocar i la democràcia pot ser un trampolí incruent i pacífic cap a altres horitzons de poder. Un cop aconseguit, el polític es transforma. “Cal anar amb compte amb el que es vota”, assenyala Vázquez, “no sé si som conscients de fins a quin punt les nostres vides depenen d’aquestes persones, els polítics professionals”.   

Vota! El dr Llibertat i Mr Tirà es podrà veure del 16 de setembre al 15 d’octubre, els dilluns i dimarts a les 20.30. No hi haurà funcions els dies 7 i 14 d’octubre, tot i ser dimarts. Sí que n’hi haurà, en canvi, el dia 1 d’octubre, quan es compliran dos anys del 1-O. “Suposo que aquesta no serà una funció qualsevol”, assegura Ferran Terraza. 

 

Author