A casa els Cupiello tot sembla ideal…o potser no tant. Un fill amb un os a l’esquena, un cunyat amb dos ossos a l’esquena, una filla que revoluciona el galliner, una mare patidora i esclavitzada, i un pare que no se n’assabenta de la meitat de la pel•lícula.
Natale in casa Cupiello és el retrat d’una família napolitana i humil, que fa tots els preparatius per celebrar un Nadal a la italiana. Però entre l’obsessió malaltissa del pare per acabar el “seu” pessebre i els tràfecs de la mare per acabar el dinar, la festivitat acaba assemblant-se més a un calvari. I entre els problemes i embolics dels Cupiello, una bona veïna cansada d’un marit curt de gambals, el porter acostumat a viure amb menys que res però incapaç de renunciar a un bon cafè, el marit de la filla ric i cornut, i l’amant que troba tots els problemes sense buscar-los, aniran amenitzant la vetllada. Una vetllada que passarà de la festa a la tragèdia, i que, a la vegada, convertirà les vicissituds dels Cupiello en moments vertaderament hil•larants.
La Biblioteca de Catalunya, juntament amb un decorat plenament encertat, proporcionen l’ambient decadent de la Italià humil dels anys 30, en el qual reviu la família Cupiello. I com a recurs per suavitzar els canvis d’escenari, què millor que convertir els nostres actors catalans en uns interactius actors italians que estan representant la funció.
Definitivament, Natale in casa Cupiello reuneix l’espontaneïtat del teatre i la gràcia italiana per oferir un tragicomèdia que, en el fons, està plena de tendresa.

Author